Nutritie si sanatate

Soluții pentru a scăpa de mâncatul pe fond nervos

Soluții pentru a scăpa de mâncatul pe fond nervos
 
1. Nu mânca pe fugă

Pentru a evita să mănânci cantități prea mari de alimente, acordă-ți mai mult timp când mănânci. Mestecă foarte bine alimentele, mănâncă încet, savurează alimentele pentru că astfel creierul va înregistra satisfacția experienței, iar senzația de sațietate nu va întârzia să apară.

2. 
Distrage-ți atenția

De fiecare dată când simți nevoia de a mânca, încearcă să-ți ocupi timpul cu o activitate care să te distragă de la mâncare. Fă câteva exerciții fizice, ascultă muzică, citește o carte, ieși la o plimbare, sună un prieten etc. Orice activitate care nu implică mâncarea este binevenită.

3. 
Rămâne ferm

În momentul în care apare senzația imperioasă de a mânca, impune-ți să nu cedezi atât de ușor tentației. Gândește-te că ești mai puternic decât o porție de mâncare și că tu ești cel care decide, iar alimentele nu te pot controla.

4. 
Impune o pauză de 15 minute

Impune-ți ca timp de 15 minute să nu cedezi tentației de a mânca. Dacă reușiți ca timp de 15 minute să nu te atingi de mâncare, este foarte posibil ca apetitul să nu mai fie atât de intens și, chiar dacă vei mânca, nu vei mai mânca o cantitate atât de mare cum ai fi făcut, cel mai probabil, dacă nu așteptai un sfert de oră.

5. 
Recunoaște-ți sentimentele și învață să le controlezi

Simplul fapt de a recunoaște sincer sentimentele pe care le trăiești, fie că sunt ele de pozitive sau negative, te va ajuta enorm în lupta pe care o duci cu foamea emoțională. Învață să fii sincer cu tine, controlează-ți sentimentele și nu va mai fi nevoie să-ți găsești alinarea într-o farfurie cu mâncare.

6. 
Învață să te iubești

Poate sună ca un clișeu, dar iubirea de sine poate fi secretul unei vieți liniștite. În momentul în care vei învăța că cea mai importantă persoană din viața ta ești TU, în momentul în care vei învăța să te accepți și să te iubești indiferent de defectele pe care le ai, vei reuși să nu mai experimentezi sentimente negative precum frustrare, vinovăție, ură etc. În cele din urmă, nimeni nu are nevoie de mâncare, când este fericit. 

7. 
Petrece mai mult timp alături de cei dragi

Timpul petrecut alături de cei dragi, îți va hrăni sufletul, îți va crea un sentiment plăcut de liniște, de siguranță, de relaxare și se va reduce semnificativ nevoia de a mânca pe fond nervos.

8. 
Alege alimente sănătoase


Dacă soluțiile enumerate mai sus nu te ajuta, ai grijă să ai la îndemână doar alimente sănătoase, cu un număr redus de calorii. Astfel, chiar dacă nu vei reuși să nu cedezi tentației de a mânca, măcar vei alege alimente care nu-ți vor crea probleme pe termen lung în ceea ce privește greutatea și sănătatea ta.



Cristina Claudia Mihalache

Nutriționist & Dietetician
Natur House Berceni - Piața Sudului
0755.355.444