Nutritie si sanatate

Alimentația sănătoasă în perioada menopauzei

ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ ÎN PERIOADA MENOPAUZEI




          Astăzi vă voi aduce în atenţie un subiect prea puţin discutat, dar care nu trebuie deloc neglijat: menopauza. “Alimentaţia sănătoasă în perioada menopauzei” a fost şi titlul lucrării mele de disertaţie, la finalul Masterului de “Nutriție și Siguranță Alimentară” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila” şi, consider, după cum au demonstrat şi nenumărate studii, că multe din simptomele menopauzei pot fi ameliorate cu ajutorul alimentelor. Dar, întai de toate, haideţi să definim menopauza...

          Menopauza este definită ca fiind oprirea definitivă a ovulaţiei, sfârşitul vieţii reproductive a femeii, fiin caracterizată de disparaţia totală a menstruaţiei şi poate apărea natural, indusă chirurgical, chimioterapic sau prin iradiere. Menopauza fiziologică este declarată retrospectiv după o perioadă de 1 an de amenoree care nu este corelată cu nicio altă patologie. Mai simplu spus, menopauza fiziologică este definită în momentul în care timp de 1 an nu a existat menstruaţie.

          Menopauza fiziologică este o etapă normală a vieţii care este însoţită, însă, de o serie de simptome precum bufeurile, transpiraţiile, creşterea în greutate, hipertenisunea arterială, anxietatea, insomniile, depresia, modificări comportamentale etc.Toate aceste simptome pot fi diminuate dacă se adoptă un stil de viaţă sănătos în care se împletesc armonios alimenta      ţia echilibrată din punct de vedere nutriţional, mişcarea, dar şi diverse forme de relaxare.

          Având în vedere că populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită, speranţa de viaţă creşte, iar femeile ajung să-şi petreacă peste 30% din viaţă, fiind la menopauză, consider că această etapă a vieţii trebuie să beneficieze de mai multă atenţie. De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că în mai puţin de 6 luni de la instalarea menopauzei, are loc o creştere ponderală. Atăt creşterea ponderală, cât şi simptomele menopauzei pot fi prevenite, ameliorate, dacă se optează pentru adoptarea unui stil de via ţă sănătos. Să nu uităm că alimentele ne pot fi un aliat de nădejde chiar şi în prevenirea afecţiunilor ce pot apărea după instalarea menopauzei.  

Menopauza predispune la apariţia afecţiunilor cardiovasculare, la apariţia osteoporozei, la apariţia infecţiilor urinare, dar şi a incontinenţei urinare.

          Menopauza poate fi mult mai uşor de tolerat dacă se optează pentru alegerea unei alimentaţii sănătoase coroborate cu exerciţii fizice, dar şi utilizarea de ceaiuri şi de suplimente alimentare recomandate de un cadru medical. De asemenea, pentru femeile aflate la menopauză care îşi doresc să scape de kilogramele nedorite, trebuie să ştie, contrar miturilor, că acest lucur este posibil.
         
Pentru cele care îşi doresc să slăbească, dar să şi diminueze simptomele menopauzei cu ajutorul alimentaţiei sănătoase şi a suplimentelor alimentare, mă pot contacta în cadrul Centrului de Nutriţie şi Dietetică Natur House Berceni - Piaţa Sudului


Cristina Mihalache
Nutriționist și Dietetician
Natur House Berceni - Piața Sudului
0755.355.444