Plante si beneficii

Anghinarea

Bea o cănuță și stai, copile, jumătate de oră pe partea dreaptă!

Așa ne spuneau bunicii după ce mâncam de prânz. Eram copii, nu înțelegeam mare lucru, dar ne conformam, că de, era vacanța de vară și noi aveam gânduri de joacă cu copii.

Ce punea bunica la fiert, doar ea știa, dar era o chestie colorată și amăruie. De unde să știm noi, la vremea aia, că ceea ce beam după masa de prânz ne ajuta la digestie? După ani, în care nu am mai consumat acel lichid colorat și amărui, am reîntâlnit-o și ușor, ușor am devenit pirieteni, am început să ne cunoaștem mai bine și să înțelegem la ce ne ajută.

Și chiar ne ajută!

Surprinzator, dar, este cultivată și în România datorită proprietăților sale terapeutice. Este bună, în special, pentru problemele la ficat și vezica biliară.

Prietena noastră – Anghinarea
 

Anghinarea este considerată o legumă, dar, de fapt, ea este un soi de ciulin.

Află câteva beneficii și proprietăți pentru organism

Anghinarea, un aliment versatil

Este consumată și pentru proprietățile sale nutritive, dar și pentru beneficiile sale împotriva unor forme de cancer, pentru sistemul imunitar, colesterol, vezică biliară, ficat, chiar și remediu împotriva mahmurelii.
Protejează organismul de diabet, arteroscleroză, infarct, detoxifiază, ajută digestia, în constipație, în sindromul de intestin iritabil, diaree.
Stimulează urinarea și scade hipertensiunea. În același timp este apreciată și în preparatele culinare internaționale, dar și ca plantă ornamentală.

Anghinarea, o delicatesă în bucătărie

Anghinarea este considerată o delicatesă culinară. Receptaculul mare ascunde pulpa comestibilă, cărnoasă. Se consumă și solzii cărnoși ai inflorescenței, frunzele și rădăcinile plantei în medicina naturistă.

Anghinarea – proprietăți

Planta conține polifenol, acid folic, vitaminele A, B6 și B12, C, K, fosfor, fier, flavone, mangan, zaharuri, oxidaze, fibre, inulină.  Inulina stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal și ajută la asimilarea magneziului și calciului.
Are puține grăsimi saturate și colesterol, conține vitamine și minerale, printre care tiamina, riboflavina, niacina.

Anghinarea și beneficiile sale

Previne cancerul

Are cei mai mulți antioxidanți dintre toate legumele, ceea ce însemană că ajută sistemul imunitar în lupta împotriva radicalilor liberi responsabili de apariția multor boli.
Cancerul și bolile de inimă sunt ținute, astfel, la distanță. Proprietățile antioxidante provin din mai multe surse, printre care și polifenolii ce au calități chemopreventive.
Acest lucru înseamnă că încetinesc, opresc sau inversează efectele pacienților cu cancer.
Quercetina ajută, de asemenea, la reducerea dezvoltării cancerului.
Vitamina C din anghinare este eficientă în mucozită, fibroze, cancer de sân.
Extractul din frunzele de anghinare sunt folosite pentru a induce moartea celulelor bolnave, dar și la proliferarea celulelor atunci când sunt injectate în masele canceroase.
Consumă anghinare dacă vrei să previi orice formă de cancer. Discută cu medicul tău sau cu un alt specialist despre cât de mult te poate ajunta anghinarea, dacă ai o problemă de sănătate.

Bună pentru inimă

Anghinarea este considerată eficientă și pentru sănătatea inimii. Câteva ingrediente din frunzele plantei reduc colesterolul rău, îl cresc pe cel bun.
Are grijă de artere, sistemul cardiovascular, circulația sanguină, tensiunea arterială.

Tensiunea arterială

Planta este bogată în potasiu, un mineral esențial cu imapct pozitiv imens asupra organsimului.
Potasiul ajută la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, cel vinovat de creșterea tensiunii.
Anghinarea acționează ca un vasodilatator. Și diabeticii sunt încurajați să o consume pentru a preveni complicațiile asociate cu hipertensiunea.

Are grijă de sănătatea ficatului

Planta este folosită în tratarea afecțiunilor ficatului de secole, dar mecanismul exact de funcționare nu a fost pe depin înțeles.
Și în prezent se studiază beneficiile și proprietățile plantei.
Oxidanții cinarina și silimarina din anghinare reduc prezența toxinelor în corp și facilitează eliminarea lor prin ficat și alte organe.
Unele studii au arătat că planta ajută la apariția de noi celule ce repară ficatul afectat, cel care se regenerează cel mai lent dintre toate organele.

Problemele digestive

Anghinarea este bogată în fibre, ceea ce înseamnă că ajută sistemul digestiv să funcționeze optim.
Scade simptomele constipației, disconfortului la stomac, curăță excesul de colesterol rău, curăță arterele, calmează diareeea.
Vezica biliară are de câștigat de pe urma anghinarei, mai ales dacă organul este inflamat. Îl ajută să funcționeze normal.
Frunzele de anghinare uşurează simptomele indigestiei şi combat arsurile la stomac. Acestea reduc, de asemenea, senzaţia de balonare, greaţa, constipaţia sau diareea.

Defectele din naștere

Se spune că planta ar ajuta femeile gravide să nască pruncii sănătoșți, căci conține un nivel ridicat de acid folic. Acesta previne defectele de tub neural la bebeluși.

Sănătatea oaselor

Este una dintre cele mai bune plante ce oferă organismului vitamine și minerale, în particular minerale ca magneziul, fosforul și manganul.
Acestea sunt importante pentru sănătatea oaselor și densității lor, prevenind și afecțiuni ca osteoporoza.

Funcția metabolică

Magneziul și manganul sunt părți importante din procesul metabolic.
Magneziul este important ca parte a sintezei proteinei în organsim, optimizează absorbția de calciu în oase.
Manganul are un impact important asupra ratei metabolice a colesterolului, aminoacizilor, carbohidraților.

Ajută creierul

Printre proprietățile sale se numără și cea de vasodilatator, ceea ce permite să ajungă la creier mai mult oxigen.
Fosforul este un alt element important pentru sănătatea și funcționarea creierului.
Anghinarea poate fi consumată în stare crudă, sub formă de ceai, de extract, suplimente. Discută și cu medicul tău înainte de a o introduce în dieta ta, mai ales dacă urmezi vreun tratament.

Conţine fibre dietetice
Fibrele dietetice joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, dar şi a sistemului circulator.
În compoziţia aghinarei se găseşte o cantitate mare de inulină, o fibră dietetică ce stimulează dezvoltarea bacteriilor bune din colon, dar care ajută şi la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge. Astfel, îţi reduci riscul de a suferi de ateroscleroză (depuneri de calciu și de cholesterol pe vasele de sânge) și de boli cardiovasculare.

Tot datorită fibrelor dietetice pe care le conţine din plin,anghinarea ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge,ceea ce înseamnă că vei simţi mai puţin nevoia să consumi alimente bogate în calorii «goale»,care duc rapid la creşterea în greutate.


Consumul de anghinare – precauții

Femeile care alăptează nu vor consuma anghinare căci le va opri lactația.
Unele persoane mai sensibile se pot confrunta cu reacții alergice.
Nu se consumă în stadiul acut al bolilor hepato-biliare și renale, litiază biliară.

ATENTIE! – acesta este un material informativ și nu reprezintă o modalitate de tratament. Pentru un tratament fito sau nutrițional este OBLIGATORIU sa discutați cu medicul dumneavoastra de familie, fitoterapeut și cu nutriționista dumneavoastră (pentru a intra în legătura cu nutriționista dumneavoastră vă rugăm sa accesați secțiunea contact).