Nutritie si sanatate

DIETELE FUNCŢIONEAZĂ!!!

DIETELE FUNCŢIONEAZĂ DOAR
DACĂ OAMENII LE RESPECTĂ
 
          Dietele funcţionează doar dacă oamenii le respectă sau, mai bine zis, dacă oamenii respectă recomandările nutriţionistului.

          E în natura umană să dăm vina pe alţii, să nu ne asumăm responsabilitatea, să nu recunoaştem că am greşit, să minţim că am respectat recomandările medicului, nutriţionistului. De ce? E mai simplu aşa. E mai simplu să dăm vina pe nutriţionist, pe medic, să dăm vina pe dietă că nu funcţionează sau pe medicament că nu-şi face efectul. Uneori, avem tendinţa să credem că noi suntem cei mai buni, cei mai tari, că nu greşim niciodată şi ne este teamă să spunem adevărul, ne este teamă să ne recunoaştem vina deoarece acţionând în acest fel nu va fi nevoie să suportăm consecinţele faptelor noastre. Doar că acest tip de comportament nu este de dorit atunci când vorbim de sănătatea noastre.

         De fapt, dacă stăm să ne gândim acest tip de comportament nu este de dorit în nicio situaţie şi în nicio relaţie, fie ea personală sau profesională. Dacă partenerul de viaţă sau şeful poate trece cu vederea neasumarea responsabilităţii, sănătatea noastră nu  ne va ierta şi, mai devreme sau mai târziu, va trebui să plătim pentru comportamentul nostru imatur. Mai devreme sau mai târziu, trigliceridele crescute, glicemia crescută sau colesterolul ridicat vor fi mai mult decât nişte valori “înroşite” într-un buletin de analize. Sănătatea nu trebuie luată în derâdere pentru că dacă ne bazăm pe tipica expresie românească “lasă mă că merge aşa”, mai devreme sau mai târziu ne va arăta că nu “merge aşa”. Dacă noi alegem să ignorăm kilogramele în plus, dacă alegem să ignorăm celebrii “colăcei”, dacă alegem să ignorăm faptul că “ne dăm sufletul” după ce urcăm 2 etaje sau dacă alegem să ignorăm recomandările medicului, nutriţionistului, atunci să nu vă plângem când ni se va spune că suntem diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, steatoză hepatică etc.

          Când vine vorba de sănătate, fiecare alegere alimentară pe care o facem zilnic, contează. Cu fiecare alegere alimentară, ne construim un stil de viaţă care depinde DOAR DE NOI dacă este sănătos sau nu. Doar de noi depinde dacă vom fi sănătoşi, dacă vom îmbătrâni frumos sau dacă ne vom trăi ultimii ani de viaţă prin spitale, neputincioşi şi lipsiţi de speranţă. Poate sună dramatic sau trist ce am scris, dar aceasta este realitatea.  Într-o lume în care e mai uşor să dai vina pe altul că m-a ispitit cu o prăjitură când ştia bine că eu ţin dietă , haideţi să fim mai responsabili şi să recunoaştem că noi am ales să mâncăm acea prăjitură.

        Haideţi să nu alegem calea cea mai simplă, haideţi să alegem calea corectă şi să facem din sănătate un aliat ce ne însoţeşte zilnic.

        Pentru sănătate nu ar trebui să luptăm, ci ar trebui să ne bucurăm zilnic de ea şi asta depinde doar de noi şi de alegerile pe care le facem.

Cu drag,

Cristina Mihalache
Nutriționist și Dietetician

Natur House Berceni - Piața Sudului
0755.355.444