Plante si beneficii

Loboda

Cu pași timizi dar siguri, vine primăvara și odata cu ea, ușor, ușor încep și tarabele din piața să se umple de tot felul de bunătăți, tot felul de verdețuri și plante benefice sănătății.

Dacă în sezonul de iarnă găseam cu greu plante și verdețuri care să ne ajute să facem o salata delicioasă și plină de vitamine, acum, odată cu sosirea primăverii găsim la tarabă, în piețe, plante și legume care ne încântă papilele gustative.

Iar azi, am ales să vorbim despre...

 
Lobodă
 
Când te gandești la Lobodă, nu ai cum să nu îți imaginezi o ciorbița de lobodă, nu ai cum.

Iar la ce proprietăți are, nu putem decât să avem cuvinte de laudă.

Iată de ce loboda este una dintre vedetele primăverii.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul de antioxidanti, utili în prevenția cancerului și a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezentă în concentrație foarte mare susține sistemul imunitar și susține regenerarea celulară, iar vitamina K favorizează fixarea calciului în organism.

Este și un excelent diuretic, favorizează urinarea și eliminarea toxinelor din organism. Atenție, însă, în cazul persoanelor care suferă de litiază renală sau gută, fiindcă loboda conține acid oxalic, o substanță dăunătoare acestora.

Din punct de vedere gastric, conținutul de fibre din lobodă are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ameliorează constipația prin efectul laxativ ușor și poate preveni apariția ulcerului sau a cancerului.

Daca vrei sa slăbești, loboda îți poate fi aliat de nădejde. Proteinele, mineralele și vitaminele care se regăsesc în frunzele de lobodă pot regla reacțiile enzimatice ale organismului, stimulând astfel metabolismul și accelerând arderea caloriilor.

Și sistemul imunitar poate fi susținut prin consumul de lobodă, aceasta având de doua ori mai multa vitamina C decât o lamâie sau un kiwi.
Loboda este benefică și pentru vederea ta. Bogată în caroteni și antocianine, loboda îți poate reduce riscul de cataractă sau glaucom. Mai mult decât atât, datorită antioxidanților care se regăsesc din belșug în această plantă, și riscul de degenerescență maculară este redus.

Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta sa te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esențial pentru formarea globulelor roșii din sânge, dar și pentru transportarea oxigenului în organism. Loboda conține fier în cantități semnificative, ceea ce înseamnă că poate crește nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineînțeles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosită complementar acestuia.

Contraindicații loboda
La fel ca și spanacul, loboda conține cantități semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care sufera de pietre la rinichi, pietre la vezica biliară sau gută ar trebui să evite consumul.