Plante si beneficii

MĂRARUL

MĂRARUL

Mărarul este unul dintre cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România. Deasemenea, este recunoscut pentru efectele sale terapeutice și poate fi consumat atât în stare pură cât și sub formă de ceai, tinctură, ulei esențial de mărar sau pulbere.


Daca stam puțin să observăm conținutul de antioxidanți mai ales aportul celor din complexul B - B1, B2, B3, B5, B6, B12 și minerale precum cupru, potasiu, calciu, zinc, mangan, fier și magneziu, dacă observăm conținutul de vitamine A, C, D, atunci cu siguranță putem considera că această plantă este minunată.

Mărarului îi sunt atribuite proprietăți antibacteriene, calmante, de îmbunătățire a digestiei și de întărire a oaselor. S-a observat că menține sănătatea rinichilor, fiind recomandat consumul de mărar proaspăt, dar și infuzie din tulpini și frunze.

Mărarul, atât frunzele și tulpinile, cât și semințele, conține uleiuri volatile și esențiale, inclusiv limonen și eugenol. Eugenolul are efect de anestezic local și antiseptic, dar ajută și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Specialiștii în terapie naturistă avertizează însă că mărarul, fie uscat, fie proaspăt, nu trebuie lăsat să fiarbă niciodată.
 

Dacă ne bagăm puțin și în bucătărie, mărarul este planta cu care îmbogățim salatele (mai ales cele de primăvară, vară, toamnă). Dacă ne gândim la însorita Grecie, cu siguranță ne gândim la Tzatziki, aperitivul grecesc care ne încăntă papilele gustative în care regăsim mărarul.

La ce mai ajută mărarul?

Păi, te scapă de surplusul de kilograme. Mărarul este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedică retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor în zonele celulitice. Stimulează activitatea rinichilor.

Calmează durerile abdominale. Mărarul, în general acționează foarte eficient stimulînd toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze.

Benefic sistemului nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic și psihic, combate depresia și readuce bucuria de a trăi.

Împrospătează respirația. Mestecă frunze și semințe de mărar daca vrei o respirație proaspată. În plus, semințele au capacitatea de a calma durerile ușoare de dinți.

Cam atât despre această plantă cu adevărat miraculoasă. Restul, vă lăsăm să o descoperiți sau să o redescoperiți.


ATENTIE! – acesta este un material informativ și nu reprezintă o modalitate de tratament. Pentru un tratament fito sau nutrițional este OBLIGATORIU sa discutați cu medicul dumneavoastra de familie, fitoterapeut și/sau cu nutriționista dumneavoastră (pentru a intra în legătura cu nutriționista dumneavoastră, accesați secțiunea contact).