Nutritie si sanatate

Mâncatul compulsiv

MÂNCATUL COMPULSIV

         
                        De câte ori nu vi s-a întâmplat să treceţi printr-o situaţie stresantă şi să vă treziţi mâncând fără să simţiţi, însă, instalarea senzaţiei de saţietate? Sau de câte ori nu vi s-a întâmplat ca într-o criză de nervi să vă îndreptaţi spre frigider pentru a lua alimentul preferat? Acesta este “mâncatul compulsiv” şi azi vom discuta pe îndelete despre el.

Mâncatul compulsiv se numără printre cele mai noi tulburări de alimentație, fiind introdusă în urmă cu câțiva ani în DSM 5 (“Manualul de diagnostic și clasificare a tulburărilor mintale”). În ciuda faptului că este o afecțiune relativ nouă, tot mai multe persoane se confruntă cu ea.

Mâncatul compulsiv sau “binge eating” este o tulburare de alimentație ce presupune ingerarea unor cantități mari de alimente într-un interval scurt de timp, persoana mâncând necontrolat, obsesiv. În urma acestor episoade de mâncat compulsiv, persoana este cuprinsă de sentimente de vinovăție, rușine, anxietate. 

Această tulburare de alimentație este mai întâlnită la persoanele de sex feminin, fiind mai frecventă în perioada adolescenței sau a tinereții. Totuși, ea se poate întâlni la orice vârstă și este cea mai frecventă tulburare de alimentație care apare la persoanele de sex masculin.

Mâncatul compulsiv se caracterizează prin:

- persoana mănâncă mult mai rapid decât în mod normal;
- persoana mănâncă până când este depășită limita normală a sațietății, până când se simte inconfortabil de sătul;
- persoana mănâncă cantități mari de alimente fără să simtă senzația de foame;
- persoana mănâncă singură, pe ascuns, din cauza sentimentelor de rușine;
- persoana are sentimente de vinovăție față de propria persoană;
- episoadele de mâncat compulsiv nu sunt urmate de un comportament compensatoriu, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul bulimiei.

Factorii care predispun la aparitia mâncatului compulsiv sunt reprezentati de:

- factorii genetici;
- supraponderabilitatea și obezitatea - jumătate din pacienții care suferă de această tulburare sunt supraponderale sau obeze;
- modificările apărute la nivelul creierului - pacienții ar avea anumite modificări la acest nivel, ceea ce determină un nivel scăzut de autocontrol;
- imaginea față de propriul corp - majoritatea persoanelor care suferă de această tulburare au o percepție negativă despre sine;
- traume emoționale - evenimentele cu un grad ridicat de stres pot determina apariția episoadelor de “binge-eating”;
- stresul, sentimentele negative, frustrarea, nemulțumirea față de propria persoană etc.

Săptămânile viitoare vom afla care sunt soluţille pentru a scăpa de mâncatul pe fond nervos, dar până atunci nu uitaţi:
 
“Oricare ar fi problema dvs., soluţia nu o veţi găsi în frigider!”


Cristina Claudia Mihalache
Nutriționist și Dietetician
Natur House Berceni – Piața Sudului
0755.355.444