Nutritie si sanatate

Oricare ar fi problema..

“ORICARE AR FI PROBLEMA TA, REZOLVAREA NU O GĂSEŞTI ÎN FRIGIDER”

Acesta este un citat ce ar trebui regăsit pe uşa frigiderului!

Gândiţi-vă de câte ori aţi deschis uşa frigiderului când aţi fost nervoşi, stresaţi sau obosiţi? De câte ori v-aţi trezit că mâncaţi fără să vă fie foame? De câte ori v-aţi trezit că “ronţăiţi” alune, chipsuri, migdale doar pentru că sunteţi tensionaţi? De câte ori?

Vă spun eu!

De foarte multe ori! Toate aceste episoade de mâncat necontrolat, de mâncat impulsiv îşi lasă amprenta asupra greutăţii noastre şi asupra sănătăţii noastre fizice şi pishice.

Trăim într-o societate în care ni se cere să fim cei mai buni, într-o societate în care câştigă doar cei puternici, într-o societate în care sunt apreciaţi doar cei care sunt capabili. În jurul nostru totul ni se prezintă ca fiind perfect: job-uri perfecte, relaţii perfecte, familii perfecte, trupuri perfecte etc.  Dar ce facem în momentul în care “eşuăm”, ce facem în momentul în care nu ne-am ridicat la nivelul aşteptărilor, ce facem în momentul în care nu ne-am îndeplinit toate sarcinile, ce facem când noi nu suntem perfecţi şi ce facem în momentul în care ceilalţi nu sunt mulţumiţi de noi?

Ne refugiem în diverse vicii. Unii îşi găsesc alinarea în tutun, unii în alcool, unii în jocuri, iar alţii în dulciuri, în măncare, în aşa-numitele “comfort food”. Dar niciunul din aceste vicii nu ne va ajuta cu adevărat, ba mai mult, ne va crea alte probleme.

Am fost învăţaţi să fim puternici, am fost învăţaţi să ne ascundem în spatele unor “măşti perfecte” şi că nu e în regulă să vorbim de sentimentele şi de trăirile noastre. Dar toate aceste reprimări ne fac mai mult rău decât credem şi ne transformă uşor, dar sigur, în nişte oameni frustraţi care încearcă să-şi verse nervii în diverse dependenţe.

Poate vă întrebaţi ce legătură au toate aceste lucruri cu nutriţia. Trăirile emoţionale sunt strâns legate de comportamentul nostru alimentar, de alegerile noastre alimentare. Aţi văzut vreodată un om fericit, un om împlinit care să mănânce compulsiv, care să mănânce pânâ la refuz?

Înainte de a ne îndrepta către frigider, haideţi să ne întrebăm, mai întâi, dacă ne este cu adevărat foame, haideţi să ne dăm seama ce se ascunde, de fapt, în spatele impulsului de a mânca... Poate că ar trebui să învăţăm să vorbim despre trăirile, sentimentele noastre, să acceptăm că nu suntem perfecţi, că niciun om nu este perfect şi că greşeala este normală pentru a putea evolua, iar atunci când avem nevoie de ajutor să nu ezităm în a-l cere.

În ceea ce priveşte adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, vă pot ajuta fără ezitare şi vă aştept cu drag la Centrul de Nutriţie şi Dietetică Natur House Berceni!


Cu drag,

Cristina Mihalache
Nutriționist și Dietetician
Natur House Berceni – Piața Sudului
0755.355.444