Cum v-am promis săptămânile trecute, vom afla împreună cum să controlăm mult temuta “poftă de dulce”. Pentru a scăpa pofta de dulce, ar trebui să tratăm, mai întâi, cauza care determină apariția acestei dorințe. După cum am văzut, cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de problemele din sfera emoțională. Prin urmare, o dată ce aceste probleme au fost rezolvate, pofta de dulce ar trebui să înceteze. Totuși, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci vom ține cont de următoarele sfaturi.
1. Reducerea consumului de zahăr Reducerea treptată a consumului zilinic de zahăr și înlocuirea lui cu aportul de carbohidrați complecși și fibre.
2. Hidratarea corespunzătoare Un aport corespunzător de apă de minim 2l va ajuta la intervenirea mai rapidă a senzației de sațietate.
3.Mese la ore fixe Mâncatul la ore fixe, cu o distanță de 3 ore între mese, va asigura un nivel optim al glicemiei, iar pofta de dulce nu ar trebui să apară. Se recomandă 5 mese pe zi, 3 mese principale și 2 gustări.
4. Consumul de fructe la gustări Consumul de fructe la 3 ore după micul dejun și după prânz, vor asigura necesarul de energie și de glucide de care corpul nostru are nevoie.
5. Exercițiul fizic Exercițiile fizice de tip aerob vor determina creșterea nivelului de serotonină, îmbunătățirea dispoziției și scăderea apetitului.
6. Alimente care au aceleași efecte precum ciocolata Pofta de ciocolată poate fi potolită cu ajutorul următoarelor alimente care au aceleași proprietăți precum ciocolata,laptele de soia datorită conținutului de tiramină cafeaua datorită conținutului de pirozină. Simplul miros de cafea poate să aline pofta de ciocolată. Pirozina conținută de cafea stimulează centrul plăcerii din creier. Iaurtul poate combate pofta de dulce datorită conținutului de grăsimi.
7. Suplimente cu crom Pofta de dulce poate semnala un deficit de crom, iar suplimentarea cu acest mineral poate diminua semnificativ apetitul crescut pentru dulce.
Cristina-Claudia Mihalache, Nutriţionist și Dietetician Natur House Berceni - Piaţa Sudului
0755.355.444