Nutritie si sanatate

Prevenția în sănătate

Prevenția în sănătate
 
“Îmi place să mănânc. Îmi plac chiftelele și șnițelele, îmi plac sarmalele făcute cu carne de porc și, dacă, atunci când mănânc, mi se și scurge puțina grăsime pe barbă, simt că trăiesc visul culinar. Și piftia îmi place, mai ales să adun grăsimea de pe deasupra și să o întind pe pâine. Să-i pun niște sare și să sparg o ceapă lângă. Și stai să-ți spun și despre cârnații aia făcuți cu carne tăiata cu barda. Asta mâncare. Porcul, frate, porcul e de bază. Băi băiatule, tu îți dai seama cam cum se potrivește o ceafă de porc la grătar cu niște vin roșu, fiert? Habar nu ai tu ce e aia mâncare.”

Este rezumatul unei discuții spumoase cu un prieten care a depășit cu mult 40 de kilograme peste 100.
Am stat mult și am reflectat asupra discuției cu el….Ma gândeam, chiar nu am habar ce este aia mâncare?
Mda, am avut și eu habar de tot ceea ce zicea el, chiar am avut grijă să nu ratez mai nimic din ce îmi spunea el că reprezintă visul culinar. Grătare “stropite” cu multă carne de porc, mici, cârnați, cartofi prăjiți și niste pește la final. Ca să fie și dietetic.

Până în anul de grație 2017.

Mai exact 3 ianuarie 2017. Când cu un “rânjet” de “satisfacție”, fiind pe o targa într-un spital de Urgență într-o camera de garda cu UPU (Unitate Primire Urgente), a venit verdictul din gura doctoriței care m-a primit…trebuie să chem Cardiologia pentru că ai facut infarct.

Am crezut că era o glumă proastă, mă credeam invincibil, până în momentul în care a căzut spătarul patului de urgență și m-au conectat la aparate. Aparate care au menirea să te mențină în viață. Să primești un astfel de verdict după ce ai așteptat câteva ore, cu o durere în piept de nedescris, când eu mă dusesem să-mi iau o tensiune...este ceva ce nici în cela mai urât vis nu îți dorești să vezi.

Și a venit Cardiologia. Și a confirmat că nu era nicio glumă proastă. Chiar făcusem infarct, iar doctorul intervenționist a “decretat”:  Ai artera blocată 85%. Ok, bine, 85% este un procent urăt. Ce înseamnă procentul ăsta mai exact, doctore? A stat pret de câteva clipe și mi-a explicat pe înțelesul meu de “invincibil”…dacă nu veneai acum, nu mai apucai dimineața..viu!

Dacă nu ai încercat senzația pe patul ălă pe care te pune să stai ca pe cruce, conectat la aparate, fire, tuburi, monitoare, continuă în stilu-ți caracteristic așa cum și prietenul meu o facea și îmi spunea că habar nu am ce este aia mâncare. Sper din toata inima să nu ajungi să-ți bipăie aparatele alea în urechi și nici să nu încerci șocurile electrice pentru că atunci grătarul devii chiar tu…nu altcineva.

De ce am ajuns acolo? Pentru simplu motiv că era un haos total în alimentația mea, nu mai discut de cafele și țigări, pentru că degeaba mi s-a atras atenția, ani la rând,  că am colesterolul cât China, eu continuam să îndes mâncare, mai ales la ore care mai de care mai ciudate, cât mai multă mâncare și să fie din plin și mai grăsuță. Pentru că băăă…are gust. Degeaba mi s-a explicat că voi avea probleme de sănătate…în capul meu erau…bla, bla, bla…(și când mă gândesc că fostul meu medic de familie, o doamnă extrem de blândă și de drăguță mi-a explicat cam cum stă treaba cu prevenția – pe aceasta cale, stimată doamnă doctor, vă cer scuze că nu am avut bunul simț să vă ascult – părerile de rău sunt tardive).

De ce am ajuns acolo? Pentru că, pentru mine, noțiunea de salată era doar dacă avea și ceva cărniță prin ea și un sos de maioneză, nu de altceva doar ca să dea gust. Pentru că singura legumă acceptată era cartoful. PRĂJIT! Bine, mai consumam si niște roșii…

Atunci mi-am dat seama că toată viata voi lua pastile și că nu mai exista cale de întors. Să mai spun că părerile de rău nu-și mai aveau rostul?

De ce? Pentru simplul fapt că m-a durut fix undeva de părerea medicilor, m-a durut fix undeva când mi se spunea că ar fi bine, totuși, să mă ocup de sănătatea mea și să am grijă la ce și cum mănânc. Degeaba mi se tot aduceau exemple despre persoane care s-au căpătuit cu probleme de sănătate sau ca X s-a dus la cele veșnice….Eram “invincibil”. Eram de nedărâmat!

Îhî..până…..

în 3 ianuarie 2017, când cu ochii cât cepele, am simțit că îmi fuge pâmântul de sub picioare. Până în momentul în care, m…… a trecut razant, cu coasa, pe lângă mine. Urâtă senzație.

Dumenzeu a avut grijă să nu trec la cele veșnice “într-un loc cu verdeață unde nici întristare și supărare nu e”
Ce am înțeles în ziua respectivă?..…cardiologul a rezolvat un efect. Efectul indolenței mele față de mine!
Ce am învățat din toată experiența asta?

Prevenția! Prevenția este cea care te menține fără probleme de sănătate. Pentru ca totul este să fii sănătos. Dacă ai sănătate ai cam tot ceea ce poate fi mai bun pentru tine. Ceea ce este grav, din punctul meu de vedere, este faptul că nimeni, nici măcar cadrele medicale nu acordă atenție prevenției. Se tratează efectul, nicidecum cauza. Dar asta va fi o altă discuție pe care o voi aborda separat într-un nou articol ce va fi postat pe blog.
Prevenția este cea care te face sa nu scoți bani din buzunar…pentru medicamente, tot restul vieții.

A fost momentul în care am primit o nouă viață! Și nu mai am de gând să-mi mai bat joc de ea.

Mă uit la oameni, zilnic. Îmi place să îi observ, îmi place să vorbesc cu ei, mai ales cu pacienții care își fac curajul să treaca pragul Centrului de Nutriție și Dietetică Natur House Berceni – Piața Sudului.

Și recunosc, marea lor majoritate, încă nu au ajuns să aibe o sănătate precară. De ce? Pentru că au înțeles și au ales prevenția. Au înțeles și au ales să vină și să învețe, alături de noi, să se reeduce alimentar. Știu, sună puțin cam dur, reeducare alimentară, dar, prefer să îi spun așa și să avem pacienții mulțumiți de noua lor greutate după ce ajung să-și atingă obiectivul.

Sunt și pacienți care, într-un final, după ce primesc din partea doctorilor diverse verdicte (mai puțin plăcute) despre starea lor de sănătate încep să ne viziteze. Pentru că, da, pacienții au nevoie de noi. Au nevoie să îi ajutăm, să îi sprijinim astfel încât impactul medicamentelor primite din partea doctorilor, să nu devină devastator.
Dau un exemplu….medicamentele se metabolizează în ficat. ÎN FICAT! Poți să înțelegi asta? Medicamentele sunt produse chimice, din substante chimice, din TABELUL LUI MENDELEEV!

Omule, tu înțelegi? Înțelegi în ce te bagi? Așa cum am mai spus, cine îmi povestea despre prevenție, pentru mine era doar bla, bla, bla…


Și atunci..decât să ajungi să-ți distrugi alte organe din corp (efecte adverse ale medicamentelor) nu mai bine apelezi la prevenție?

Cum ar fi să începi să te reechilibrezi alimentar? Cum ar fi ca printr-o alimentație corectă să începi să vezi cum se reduc, seminificativ, valorile analizelor de sânge? Da, valorile alea crescute, la acele analize ma refer, acelea se reduc spre limitele admise.

Ok, am înțeles că ai încercat tot felul de aberatii, în care ți se promitea că o să slăbești zeci de kilograme în cel mai scurt timp posibil, postate de diverși pe internet. Aberatii (a se citi diete si administrare de diverse pastile “minune” care te ajută să elimini apa din organism). Surpriză! Eficiență zero! Doctor Google știe el mai bine decât orice specialist de orice fel, nu?. A, mai este un doctor care nu prea este specificat…doctor grupuri de pe rețelele de socializare.

Iar întrebarea ta..ok, și ce trebuie să fac în cazul ăsta?

Uite, îți răspund eu! Apeleaza la specialiști!

Sună la 0755.355.444 și solicită o programare la nutriționist!

Suntem Natur House Berceni – Piața Sudului și suntem experți în nutriție și dietetică!

Sună acum la 0755.355.444 și programează-te!

Alege PREVENȚIA…decât să repari ceva ce mai mult se strică!

ALEGE SĂNĂTATEA TA!

Cu stimă,
Gabriel Copăceanu
Administrator Natur House Berceni – Piața Sudului
0755.355.444