Plante si beneficii

Rucola

RUCOLA

Rucola este cunoscută în România drept voinicică și, în ciuda faptului că multă lume o confundă cu păpădia, cele două sunt plante diferite. Rucola are multiple proprietăți nutritive și aduce beneficii semnificative sănătății.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de rucola:

Calorii: 5 Fibre: 1 g
Vitamina K: 22 mg
Vitamina A: 475 mg
Acid folic: 19 mg
Vitamina C: 6 mg
Calciu: 32 mg

Beneficii ale consumului de rucola

Un super aliment ce combate cancerul
Rucola face parte din familia de crucifere, împreună cu broccoli, conopida şi varza. Aceste legume au un conţinut bogat în fibre şi antioxidanti şi, de asemenea, în glucozinolaţi, care, conform studiilor, reduc riscul apariţiei cancerului la plămâni, prostată, sân şi pancreas.

Bogată în clorofilă
Clorofila ajută la combaterea aflatoxinelor, care pot ataca ADN-ul şi ficatul. Pentru a beneficia de cât mai multă clorofilă din rucola, cel mai bine este să fie consumată crudă.

Verdeţurile sunt tot timpul o alegere bună, dar rucola este una dintre cele mai bune!

Asigură o bună hidratare
Rucola are 90% apă. De aceea este un aliment răcoritor, perfect pentru zilele călduroase de vară, când avem nevoie de bună hidratare a organismului.

Contribuie la sănătatea oaselor
Vitamina K este necesară pentru sănătatea oaselor, pentru absorbţia calciului în oase şi dinţi. Jumătate de cană de rucola conţine 10.9 micrograme de vitamina K. Trei căni de rucola consumate zilnic vor furniza corpului 100% din necesarul zilnic de vitamina K. Această plantă conţine, de asemenea, de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg (cel mai utilizat tip de salată în restaurante).

Reduce inflamaţiile din corp
Rucola conţine indoli-3-carbinol şi izotiocianate, despre care s-a dovedit că suprimă producerea inflamaţiilor în organism. Astfel, aceasta ajută la energizarea şi mobilitatea corpului.

Curăţă şi detoxifică organismul
Conţinutul de fibre din rucola ajută la curăţarea colonului, contribuind la îmbunătăţirea digestiei. Fitochimicalele, antioxidanţii şi mineralele esenţiale prezente în rucola ajută corpul să se cureţe de toxine.

Protejează creierul împotriva declinului cognitiv
Rucola furnizează cantităţi mari din vitaminele de tip B, dar, în special, de acid folic. La adulţii foarte activi, cantităţile reduse de folaţi s-au dovedit a fi un risc pentru declinul cognitiv. Acidul folic este, de asemenea, extrem de important în sarcină, pentru dezvoltarea optimă a fătului.

Ajută la slăbit
Rucola este utilizată cu succes în diete, datorită aportului mare de nutrienţi. Un beneficiu în plus este faptul că 2 căni de rucola conţin doar 80 de calorii, fiind alegerea perfectă pentru persoanelor aflate într-un regim de slăbit.

Are efect aphrodisiac
Rucola este folosită ca afrodisiac încă din secolul unu. Studiile recente au dovedit că micromineralele şi antioxidanţii din legumele cu frunze verde-închis sunt foarte bune pentru sănătatea sexuală. Acestea blochează substanţele contaminante din mediu, considerate a avea un impact negativ asupra libido-ului.

Un studiu din 2013 publicat în Revista Universităţii din Al-Nahraina a arătat că extractul din frunze de rucola măreste nivelul testosteronului şi activitatea spermatozoizilor la soareci. Rezultatele sugerează că fitochimicalele şi/sau nutrienţii din rucola au proprietăţi afrodisiace. 

Protejează vederea
Rucola protejează ochii de tulburările asociate cu îmbătrânirea datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi. Aceşti compusi au fost îndelung studiaţi pentru rolul pe care-l au în prevenirea degenerării maculare, una dintre principalele cauze ale orbirii la vârstnici.

Frunzele de rucola oferă un sprijin important în prevenirea degenerării maculare, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi carotenoizi: beta carotenul, luteina şi zeaxantin. Aceştia sunt binecunoscuţi pentru calitatea lor de protejare a retinei, a corneei şi a altor parţi delicate ale ochilor de efectele nocive ale razelor UV. Conform studiilor, luteina şi zeaxantina pot proteja împotriva bolilor de ochi datorită capacităţii lor de absorbţie a luminii albastre, emisă în special de sursele luminoase artificiale, precum becurile LED, ecranele calculatoarelor etc., care este dăunătoare pentru vedere.

Un lucru mai putin stiut despre rucola
Rucola era considerata un afrodisiac de vechii egipteni si romani. Autori faimosi au scris despre beneficiile nutritive ale rucolei, declarand ca aceasta planta are abilitatea de a “trezi dorinta sexuala la oamenii pasivi.” Acum mii de ani, romanii au observat ca persoanele care consumau rucola mai frecvent se bucurau de o sanatate mai buna si erau mai active sexual, probabil din cauza faptului ca rucola stimuleaza circulatia, blocheaza efectele toxice din mediului care pot scade libido-ul si are calitati stimulatoare, energizante.

Sfaturi pentru consum şi preparare

Această salată este populară în special în bucătăria italienească. Consumată crudă, rucola poate furniza organismului mai multe izotiocianate sănătoase decât atunci când este gătită. Totuşi, dacă este foarte puţin preparată, organismul poate absorbi uşor anumiţi nutrienţi din compoziţia sa.
Rucola are un conţinut relativ scăzut de oxalaţi, spre deosebire de spanac, iarba–grasă, muştarul verde, ţelina etc. Astfel, aceasta salată poate fi consumată fără probleme şi în timpul sarcinii şi alăptării.


ATENTIE! – acesta este un material informativ și nu reprezintă o modalitate de tratament. Pentru un tratament fito sau nutrițional este OBLIGATORIU sa discutați cu medicul dumneavoastra de familie, fitoterapeut și cu nutriționista dumneavoastră (pentru a intra în legătura cu nutriționista dumneavoastră vă rugăm sa accesați secțiunea contact).

Surse: https://viataverdeviu.ro/