Sfecla roşie este cunoscută pentru consumul rădăcinei sale încă din timpul antichităţii, iar Napoleon a declarat-o ca fiind principala sursă de zahăr. (1) Sfecla roşie are multiple beneficii asupra organismului uman, fiind indicată, în special, celor care suferă de diferite forme de neoplasm. Beneficiile consumului de sfeclă roşie: - scade valorile tensiunii arteriale; - “îmbunătăţeşte performanţele atletice; - reduce inflamaţiile din corp” (2); - datorită conţinutului crescut de fibre, sfecla roşie previne constipaţia, ulcerul şi bolile inflamatorii intestinale; - îmbunătăţeşte funcţiile cognitive datorită conţinului bogat de nitraţi; - reduce apetitul şi contribuie la apariţia senzaţiei de saţietate în mod rapid; - stimulează imunitatea prin conţinutul ridicat de vitamina C, A, Fe, Cu, Zn; - contribuie la sănătatea oculară datorită antioxidanţilor şi carotenoizilor; - protejează ficatul prin conţinutul de betaină şi pectină; - stimulează libidoul datorită borului pe care îl conţine (2); - poate scădea riscul de cancer datorită betacianinei, substanţa care îi dă culoarea specifică (1); - contribuie la reglarea colesterolului; - poate trata anemia datorită conţinului crescut de Fe şi Mg.
Valori nutriţionale pentru 100g sfeclă roşie: - 48 kcal; - 88% apă; - 1.7 g proteine; - 9.6 g glucide; - 0.2 g lipide; - 2.8 g fibre; - 6.8 g fructoză. Sfecla roşie este bogată în: vitamina B9, vitamina C, Mn, Mg, K, P, Fe, B.
Precauţii Fiind bogată în acid oxalic, sfecla roşie poate predispune la apariţia calculilor renali (“pietre la rinichi”), la apariţia gutei şi poate interacţiona cu o serie de substanţe nutritive alimente.
Sfecla roşie poate determina colorarea materiilor fecale şi a urinei.
Sfecla roşie poate fi consumată în salate sau în diverse preparate culinare.