Alimente si beneficii

Sparanghel

SPARANGHELUL


          Sparanghelul este considerat ca fiind “hrana regilor” şi, deşi, nu este o legumă autohtonă, îl întâlnim din ce în ce mai des în supermarketuri.
          Sparanghelul este bogat în vitamina K, C, E, acid folic, zinc, potasiu, seleniu, beta-caroten.
         
          Beneficiile consumului de sparanghel:
- are efecte afrodisiace;
- previne formarea cheagurilor de sânge;
- previne apariţia infarctului;
- reglează nivelul glicemiei;
- este benefic în lupta cu cancerul de colon, cancerul pulmonar, osos şi de sân;
- are efect diuretic;
- previne apariţia litiazei renale;
- stimulează tranzitul intestinal;
- reduce grăsimea abdominală;
- contribuie la funcţionarea normală a ficatului;
- are efect antioxidant;
- calmează dismenoreea (durerile apărute în perioada menstruaţiei);
- este benefic femeilor însărcinate datorită conţinutului ridicat de acid folic etc.

          Valori nutriţionale pentru 100g sparanghel:
- 20 kcal;
- 2.2g proteine;
- 1.7g glucide;
- 0.1g lipide.



          Bibliografie:
  1. - https://doc.ro/dieta-si-sport/sparanghelul-beneficii-si-recomandari
  2. - https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/sparanghel-hrana-regilor-de-ce-e-bine-sa-l-consumi-10973963/
- https://cronometer.com/