Nutritie si sanatate

Teama de schimbare

Experții în sociologie spun că, pentru oameni, după teama de deces, teama de schimbare este a doua, în lista!

De ce teama de schimbare?

Pentru că, în momentul în care este necesar să facem o schimbare, intrăm în mod automat în starea de teamă.

Vorbim în acest articol strict din punct de vedere nutrițional.

Ce așteptări aveți de la o consultație de nutriție dacă doriți să scăpați de niste kilograme acumulate în exces? Vă doriți sț fiți cântărit, măsurat, să vi se spună ce nu aveți voie să mâncați și să primiți o listă cu ceea ce aveți voie să mâncați în urmatoarele săptămâni. Cu meniu fix la mese și gustări și cu ore de mâncat  bătute în cuie?

Acesta este un scenariu foarte des întâlnit si fară implicarea activă din partea pacientului, rezultatele ulterioare nu apar. De ce? Pentru că pacientul din fața nutriționistei intră automat in fază de teamă. Teama că obiceiurile lui culinare se vor schimba. Pentru că este nevoit să renunțe la acele placeri culinare care l-au adus în fața nutrționistei.

Am mai spus-o, o vom repeta tot timpul. Sănătatea este cea de care trebuie să ținem cont, în primul rând.

Da, așa este, placerea de a manca la un fast food, plăcerea de a bea un suc acidulat și dulce, plăcerea de a bea alcool (căteodată în cantitați nocive organismului), acest plăceri, dintr-o dată dispar în momentul în care apelezi la un nutriționist!

Istoricul culinar si plăcerile culinare ale unui om sunt aspecte extrem de importante pentru că reprezintă plăceri. Și nu renunțăm ușor la ele, de obicei încercăm să le înlocuim cu altele. Iar aici vin răbdarea și abilitatea medicului de a oferi variante sănătoase, dar acceptabile de către pacient.

Dar, motivația este cea mai importanta.

Motivația ta, pacient fiind, de a scăpa de kg acumulate în exces! Motivația ta de a reveni la starea de sănătate optimă ție ca om!

Acest lucru nu se va întampla daca acel om nu are o motivație serioasă, venită din viață, experiențele, fricile și trăirile lui și nu o motivație exterioară, venită din partea altcuiva, chiar și un medic.

Într-un final, cumva sună ca o negociere la talcioc, o negociere între nutriționistă și pacient, dar aceasta așazisă negociere nu există! Este o modalitate prin care ajutăm pacientul să conștientizeze că poate găsi variante de a mânca, de data aceasta sănătos, variante la fel de placute dar, pe care, pacientul, nu le-a intuit de unul singur.

Dragii nostri, vă suntem alături, vă ajutăm, dar rămâne ca și voi sa vreți să fiți ajutați!

Numai așa, te vei angaja pe un drum al schimbarii, cu rezultate pe viață.

Numai așa îți vei da seama că ai reușit să învingi teama schimbării!

Cu drag,

Cristina Mihalache
Nutriționist și Dietetician
Natur House Berceni - Piața Sudului
0755.355.444