Plante si beneficii

URZICILE

URZICILE

Nu trebuie să treacă nicio primăvară fară o cură de urzici. Indiferent dacă le preferi sub formă de mâncare sau sub formă de suc, este indicat să faci o cură de câteva zile.

De ce spunem asta? Pentru că urzicile au niște proprietăți demne de laudă. Vezi tu, urzicile le găsim cam pe peste tot și ne referim aici că le găsim în grădini, păduri, izlazuri, prin tufișuri sau pe lângă șanțuri.

Dar hai să vedem de ce este bine să consumăm această plantă, să-i spunem miraculoasă.
 
Proprietăți Valori nutriționale pentru 100 grame de urzici
 
Acțiuni terapeutice
Diuretice Acid folic – 14 mcg Hemoragii interne
Antiinflamatoare Calorii – 42 kcal Balonări
Antihemoragice Vitamina A – 2.011 IU Enterocolite
Imunostimulatoare Vitamina B – 0,103 mg Indigestii
Antitusive Vitamina K – 498,6 mcg Dizenterie
Emoliente Fibre – 6,9 g Ulcer duodenal
Vitaminizante Calciu – 481 mg Insuficiență pancreatică
Tonice Fier – 1,64 mg Ulcer gastric
Cicatrizante Magneziu – 57 mg Hemoroizi
Astringente Fosfor – 71 mg Astm bronșic
Dezintoxicante Zinc – 0,34 mg Detoxifierea organismului
Antiseptice Potasiu – 334 mg Prevenirea cancerului
Antitoxice Proteine – 2,71 mg Litiază renală
Antiinfecțioase   Rinită
Antibronșitice   Tuberculoză
Antianemice   Cancer gastric
Digestive   Diabet zaharat
Laxative   Obezitate
 
Când vezi astfel de proprietăți si acțiuni terapeutice, stai și te întrebi, oare nu e păcat să treacă primăvara și să nu beneficiezi de o cură de urzici?

Fiind o plantă pe care o găsim doar primăvara, noi credem că merită.

Dar, cu toate beneficiile și proprietățile urzicilor, trebuie precauție în consumul acestei plante, indiferent de modalitatea sub care se consumă, mai ales din partea celor care suferă de hipertensiune arterială, aterioscleroză, polipi, adenom testicular sau de hemoragie uterină provocata de fibroame şi mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.
În plus, din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat plantă de urzică trebuie să aibă grijă că în dieta lor zilnică au introdus destul potasiu.
Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contracțiile uterului, deci și femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzică.

ATENȚIE! La momentul culesului sau în momentul în care le curățați, este de preferat să folosiți mânuși pentru a evita înțeparea. Înțeparea poate provoca urticarie iar senzația este destul de neplacută.

ATENTIE! – acesta este un material informativ și nu reprezintă o modalitate de tratament. Pentru un tratament fito sau nutrițional este OBLIGATORIU sa discutați cu medicul dumneavoastra de familie, fitoterapeut și cu nutriționista dumneavoastră (pentru a intra în legătura cu nutriționista dumneavoastră vă rugăm sa accesați secțiunea contact).

Cu drag,
echipa Natur House Berceni - Piața Sudului
0755.355.444