Vitamine si minerale

Vitamina C

În 485 de ani de la descoperirea ei de către exploratorul francez, Jacques Cartier, în timpul unei expediții pe fluviul Sf. Laurențiu, nu s-a vorbit despre ea, cât s-a vorbit de la începutul pandemiei de SARS COV2
Inițial s-au făcut niște fierturi din ace de tuia (exact..tuia…) pentru a salva viața navigatorilor care se îmbolnăveau de scorbut. Astfel, ne dăm seama că nu se poate trăi fara această vitamina, fiind esențiala pentru viată.
Azi povestim puțin despre Vitamina C. Da, despre Vitaminia C este vorba și despre rolul ei benefic organismului uman.

VITAMINA CCu o importanță majoră pentru organismal uman, vitamina C este cel mai puternic antioxidant (o spun nenumăratele studii efectuate care au demonstrat acest lucru).

 Vitamina C nu este stocată în organismal uman dar cantități semnificative sunt localizate la nivelul glandelor hipofiză şi suprarenale, iar cantităţi mai mici se găsesc la nivelul leucocitelor, ochilor, creierului, muşchilor
Vitamina C “activează detoxifierea enzimatică în ficat, neutralizează radicalii liberi”
 Vitamina C este antiinfecţioasă, antitoxică - stimulează imunitatea, creând o barieră de protecţie între organismul uman şi bacteriile, virusurile care atacă omul;
Vitamina C previne şi tratează scorbutul, vitamina C fiind cunoscută ca vitamina antiscorbutică.
Vitamina C măreşte rezistenţa vaselor de sânge - s-a demonstrat că vitamina C contribuie la vasodilataţie şi elasticitatea vaselor sanguine, prevenind, astfel, riscul apariţiei bolilor cardiovasculare precum HTA, bolile coronariene sau accidentele vasculare cerebrale.
Vitamina C contribuie la reglarea nivelului glicemiei şi colesterolului - studii efectuate recent au demonstrat că doze mici de vitamina C administrate zilnic au rolul de a scădea valorile crescute ale colesterolului, respectiv glicemiei, ceea ce determină o reducere a rezistenţei la insulină.
Vitamina C diminuează perioadele de convalescenţă, fiind cunoscute efectele vitaminei C în tratarea răcelii.
Vitamina C are efect antidepresiv și în acelaşi timp, îmbunătăţeşte funcţiile intelectuale, psihice şi energetice.

SURSE ALIMENTARE DE VITAMINA C

Mai mult de 90% din aportul de vitamina C se găseşte în fructe şi legume, iar cea mai mare cantitate de vitamina C se găseşte în timpul creşterii active, adică primăvara şi  vara. Astfel, vitamina C se găseşte în cantitatea cea mai mare în alimentele de orginie vegetală.

Surse de vitamina C: citricele, roşiile, ardeiul iute, ardeiul gras, broccoli, conopidă, pătrunjelul, măceşele, căpşunile, spanacul, kiwi, papaya, coacăze, pepene galben, ananasul, varza etc.